Slå ska det låta – Erik Hall (Crowpath)

2010/03/08

Rollen som trummis i ett band har alltid fascinerat mig. Som en nyckelperson i bandet håller denna (förhoppningsvis taktfasta) människa två pinnar och bestämmer rytmen och hastigheten genom låtarna. Vare sig det är delikata små välplacerade trumslag i en postrock-dänga eller hypersnabbt grindfräs så är det alltid lika fantastiskt att upptäcka en riktigt bra trummis. Själv håller jag Mike Justain (Hassan I Sabbah, The Red Chord, Trap Them, 108 m.fl), Anders Jakobsson (Coldworker och Nasum) och Ben Koller (Converge, United Nations, Acid Tiger) som mina top 3-trummisar.

Du kommer nu att få bekanta dig med ett par av Sveriges bästa och mest intressanta trummisar i en intervjuserie kallad ”Slå ska det låta” (tack till Johan Plambeck för bra namn). Jag bad dem alla svara på ett par frågor för att få veta mer om dem och deras bakgrund som trummisar. Först ut är Erik Hall från Malmöbandet Crowpath. Sedan följer det en kavalkad av grymma trummisar och imorgon får du bekanta dig med Anna Tomlin från det underbara Göteborgsbandet Audrey.

Erik Hall // Crowpath

– Berätta om hur och varför du började spela trummor
Jo, det var ju liksom aldrig meningen att jag skulle börja trumma. Jag lirade runt -92 i ett punk/hardcore/pop-band som hette Borp Meep (kan även ha varit det lite tuffare bandet Rehab Fugitives, minns inte riktigt) och jag var då en av två gitarrister. Vår trummis var väl den som var mest musikalisk så han skrev även en del av riffen. Jag minns att han under en repning skulle visa vår andra gitarrist ett riff och eftersom jag kunde trumma lite fick jag hoppa in och kompa och sen bytte vi aldrig tillbaka. Jag hade ett par band som gittarrist men som trummis har det varit Borp Meep, Rehab Fugitives, Dirty Disco Queen, Murinus, German Youth, Crowpath, The Kuksugers och Tellusian. De tre senare banden är fortfarande aktiva.

– Har du någon ”trumidol”? Någon som är exceptionellt intressant som du har som förebild? Varför just denn person?
Alla bra trummisar har ju varit inspirerande, särskillt bra trummisar som man turnérat med och sett spela varje kväll. John från Cephalic Carnage var skoj att kolla på och en riktigt bra och fiffig trummis. Jag har nog aldrig haft nån trum-idol, men när jag såg Today is the day med Brann Dailor på Smålands (Johan, du vet när detta var) så blev nog alla som var där sjukt impade av hur grymt det var, precis som på skivan och ännu bättre. På just den plattan spelade han så roligt, han var ju bra med Lethargy och sen med Mastodon men jag skulle nog säga att det är hans finaste stund som trummis, och vilken jävla platta det är! Det finns ju så många olika sätt att spela trummor på, en del har ju bara ett sjukt bra sväng medan andra har nåt annat. Det finns ju också trummisar som är mer Göran Kropp-trummisar, typ John Longstreth från Origin. Man skäms liksom samtidigt som man inte kan låta bli att bli lite upphetsad av hans trummande, det går så onödigt fort och händer så otroligt mycket att man inte kan låta bli att imponeras på samma sätt som när man läste om nån 3-åring som seglat jorden runt ensam. Det är en fin linje mellan trummande och elitidrottande, när vi lirade med Origin så värmde trummisen upp i 2 timmar före giget! Kolla in mannens trummande på Youtube. Måste också nämna trummisen från Ulcerate som jag tycker förtjänar en omnämning.

– Hur värmer du upp inför en spelning? Har du speciella rutiner som du alltid följer?
Jag värmde aldrig upp förrän vi åkte ut med Sayyadina och trummisen Ove berättade en massa skräckhistorier om pajade axlar och handleder. Jag försöker värma upp lite men jag brukar glömma det och det brukar straffa sig i form av ryggont. Jag ska verkligen bli bättre på att värma upp, nyårslöfte 2011! Rutiner jag alltid följer är väl att drick öl innan. Sen har jag en ovana att börja skruva och ändra på uppsättningen innan giget.

– Vad spelar du på för utrustning?
DW colletors series. 10″ 12″ 14″ och 22″ Baskagge. Axis Longboard dubbelpedal (fast man byter ut klubborna för dom är kassa). 5,5″ djup Premiervirvel i stål. 5A stockar av varierande märke. 2 st 16″ zildjian crashar, 1 st 14″ sabianhihat, 1 st 20″ pingride, 1 st 20″ paiste china och 2 st zil-bel, 8 och 10″.

Annonser

Ett svar to “Slå ska det låta – Erik Hall (Crowpath)”

  1. alex said

    Visste inte att de hade spelat med Origin. Tufft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: