Slå ska det låta – Julian Guedj (Sista Sekunden)

2010/03/14

Jag kommer ihåg de första gigen med The Cutting Edge där nån liten skitunge satt och manglade på bakom trumsetet. Denna lilla man visade sig vara självaste Julian Guedj. Julians kompromisslösa spelstil har alltid imponerat på mig, han spelar så satans snabbt och precist. Alltid en fröjd att se honom bakom trummorna, oavsett vilket band det gäller. Julian spelar idag med Sista Sekunden och Atlas Losing Grip, två av Malmö/Lunds finaste band. Tack för svaren Julian, det är ett stort nöje att få presentera dina svar!

– Berätta om hur och varför du började spela trummor
När jag var yngre var det självklart att jag skulle spela något instrument. Pappa spelade alltid gitarr och även min äldre bror hade börjat med det. Men gitarr var inget för mig. När jag var riktigt liten fick jag gå på en rytmikkurs för barn eftersom mina föräldrar tyckte jag var lite väl överenergisk! Det minns jag inget av, eller jo, en stor sal och barn i ring är väl vad rytmikkurs säger mig. Längre fram var jag först intresserad av cellon, men vid 10/ 11 års ålder ville jag börja spela trummor. Min granne sålde av ett gammalt Pearl Wood Fiber Glas till mig och erbjöd sig som min trumlärare. Vi började, men efter ett tag tyckte jag det här med läxor och övningar var tråkigt. Istället lyssnade jag på låtar och tillsammans med min pappa försökte vi klura ut trumkompet i låten ”Streets Of Philadelphia”. Min bror startade ett band när han började på gymnasiet och de började repade tillsammans. En dag kunde deras trummis inte komma och då fick en 11årig jag hoppa in. Det hela slutade med att jag blev deras trummis och eftersom min bror då gick på gymnasiet, fick vi chansen att spela live och jobba i gymnasiets egna studio. Efter det flöt allt bara på och jag började senare själv på gymnasiet. Jag läste musik och började spela tillsammans med andra människor än min bror. Vi startade flertalet band och körde många helger 50 mil för att spela 30 min och sedan 50 mil tillbaka. Efter gymnasiet ringde Andy från Sista Sekunden upp mig och frågade om jag var sugen på att lira punk och åka till Japan. Ja, varför inte? Jag hade tidigare läst i Sydsvenskan om att Sista Sekunden skulle till Japan vilket hade gjort mig avundsjuk. Nu var det helt plötsligt jag som skulle dit, Fett! Nu, 3 år senare, har vi i Sista Sekunden nästan gjort allt man kan göra. Vi har varit runt om i världen och spelat, varit i Europa flertalet gånger och turnerat Sverige 100 ggr om. I sommar är vi aktuella med en ny skiva och spelar på festivaler som Hultsfred, West Coast Riot, Deadfest med flera.

– Har du någon ”trumidol”? Någon som är exceptionellt intressant som du har som förebild? Varför just denna person?
Jag lyssnade rätt mycket på band i stil med Refused, Millencolin, Satanic Surfers och The Ataris när jag var yngre. Mina största förebilder då var just Davis Sandström från Refused och Rodrigo Alfaro från Satanic Surfers. Jag var mycket inponerad av den energi , teknik och snabbhet de båda utstrålade. Jag kunde inte begripa hur det ens var möjligt att spela så som de gjorde. Kunde aldrig tro att jag skulle kunna göra något liknande. Men många års spelande och kämpande gav resultat. Jag spelar nu tillsammans med Rodrigo i Atlas Losing Grip och det är verkligen en mäktig känsla att spela tillsammans med någon som varit en stor förebild. Vad det gäller förebilder nu, kan jag inte riktigt komma på någon speciell. Jag är mer inspirerad av andra spelstilar än vad jag själv spelar. Lyssnar en del på jazz och mer melodiös musik.

– Hur värmer du upp inför en spelning? Har du speciella rutiner som du alltid följer?
Alltså, det här med att värma upp är verkligen skitviktigt. Det känns i armarna nu att man varit kass med att värma upp. Jag kan säga att jag själv aldrig riktigt lyckats att värma upp. Har varit lite avskräckt från att värma upp, då jag de senaste gångerna fått stadiga betongarmar efter uppvärming. Kommer ihåg att jag satt och värmde upp rätt länge innan vi skulle gå på scenen på Augustibuller 08 (eller när det var), men väl på scenen var ja helt jävla tjock i armen och det var fan plågsamt. Efter det så sätter jag mig alltid och kör rakt på sak! Om någon har bra tipps på hur de värmer upp, så tipsa mig!

– Vad spelar du på för utrustning?
Med Sista Sekunden har jag i nuläget ett skitfett Tama Starclassic Bubinga Omni Tune. Bubinga är ett mörkt och attackrikt träslag och Omni Tune innebär att man kan stämma båda skinnen från slagskinnen. Jag spelar på storlekarna 12, 16, 24. Men på Sista Sekundens senaste inspelning använde jag ett gammalt Premier-kit från 60-talet. Det lät kanonbra så nu funderar jag på att sälja av mitt Bubinga och köpa ett riktigt gammalt kit. Så om någon vill köpa mitt Bubinga-kit…

Med Atlas Losing Grip spelar jag på ett Tama Superstar Hyperdrive med storlekarna 8, 10, 12, 16, 22. Hyperdrive innebär att pukorna är grundare än vanlig vilket ger dem en fetare attack! Attack på pukorna är viktigt om man spelar lite snabbare.

Jag är nöjd med båda mina kitt och har tillsammans med Elmelids Musik i Höör fått ett bra sammarbete med Crafton Musik AB , som har gjort båda mina trumköp möjliga!

Annonser

Ett svar to “Slå ska det låta – Julian Guedj (Sista Sekunden)”

  1. Marcus said

    Augustibuller 08 blev ju inställt, så det måste vart ett annat år de spelade där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: